Verschillende belastingen als ondernemer

#deelditbericht

Als ondernemer heb je ineens met veel meer soorten belasting te maken dan waar je in eerste instantie van af wist. Helemaal als je niet als ondernemer, maar als werknemer je werkende leven bent ingegaan. Eigenlijk werd alles dan lekker voor je geregeld door je werkgever en kreeg je bij de aangifte ook soms teveel betaalde inkomstenbelasting terug. Extra vakantiegeld, hoera!

 

Maar als ondernemer zit dat toch een beetje anders en alle belastingen uit elkaar kunnen halen is daarom handig. Ik zet hieronder de meest voorkomende belastingen als ondernemer met een eenmanszaak of VOF voor je op een rijtje in jip & janneke taal. 

Omzetbelasting (BTW)

De omzetbelasting – ook wel BTW, wat staat voor Belasting Toegevoegde Waarde – heeft te maken met je omzet en je kosten. De omzetbelasting voeg je toe aan je eigen facturen die je stuurt aan je klanten en is ook toegevoegd aan de facturen die je ontvangt om te betalen.

Bij de BTW-aangifte wordt de ontvangen omzetbelasting met de betaalde omzetbelasting verrekend. De btw die jouw klanten aan jou hebben betaald is bij een financieel gezond bedrijf een stuk hoger dan de btw die jij hebt betaald over jouw kosten. 

Uitzonderingen zijn onder andere wanneer je zelf facturen stuurt die vrijgesteld zijn van btw, startend bent met een nog lage omzet of een parttime onderneming hebt. Je kunt dan ook onderzoeken of de KOR (kleine ondernemersregeling op jou van toepassing is). Een goede boekhouder kan je helpen duidelijkheid te krijgen over wat in jouw geval slim is.

 

Inkomstenbelasting (IB en bijdrage ZVW)

Het woord zegt het al, de inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over je inkomsten. Als je in loondienst werkt wordt dit al grotendeels ingehouden op je salaris. Het is onderdeel van het verschil tussen bruto en nettoloon, samen met een eventuele pensioenreservering. 

Bij de aangifte inkomstenbelasting, kort gezegd IB, wordt ook de bijdrage zorgverzekeringswet, ZVW, berekend. Eveneens een bijdrage die als werknemer wordt ingehouden op je loonstrook.

Veel ondernemers zien deze tweede ‘belasting’ over het hoofd. Waar je bij een lage winst misschien niet altijd inkomstenbelasting hoeft te betalen, betaal je wel altijd een extra inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet, een onderdeel van ons Nederlandse zorgstelsel. 

Via de website van Berekenhet.nl kun je veel handige berekeningen maken, waaronder een eenvoudige berekening van de te reserveren inkomstenbelasting op basis van je verwachte omzet en kosten in een jaar. 

 

Vennootschapsbelasting en Dividendbelasting

Deze belastingen horen bij het hebben van een BV als bedrijfsvorm. Hoewel ik weinig klanten begeleid die hiervoor kiezen (of alleen op een specifiek vlak) wil ik het wel kort noemen ter informatie. 

Als je voor een BV hebt gekozen betaal je vennootschapsbelasting over je winst en eventueel dividendbelasting over een deel van de winst dat je uitbetaald aan de aandeelhouders.

Als ondernemer met een BV ben je werknemer van je bedrijf en betaal je jezelf een salaris vanuit een loonstrook zoals je dat met personeel zou doen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. 

Het is verstandig een boekhouder of accountant in te schakelen wanneer je voor een BV kiest om je onder andere hierbij te ondersteunen en te adviseren. 

 

Loonbelasting

Loonbelasting betaal je als werkgever over de lonen van je werknemers en als ondernemer met een eenmanszaak, VOF of maatschap over de winst van je bedrijf in een bepaald jaar. Dit kan achteraf na het doen van je aangifte inkomstenbelasting of gedeeltelijk vooraf via een voorlopige aanslag op basis van je geschatte winst. Je moet dan altijd achteraf nog de werkelijke berekening doen. 

Loonbelasting is onderdeel van de loonheffingen; de verzameling van loon/inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en de bijdrage Zvw. 

Als je medewerkers in dienst hebt kunnen zij een loonheffingsformulier invullen om de loonheffingskorting – die normaal gesproken bij de aangifte inkomstenbelasting wordt berekend – vooraf te (de)activeren.

Als de loonheffingskorting uit staat wordt het hoogste belastingpercentage ingehouden op het brutoloon, waardoor er minder geld overblijft per maand, maar de kans bestaat dat er een teruggave is bij de aangifte inkomstenbelasting. 

Als de loonheffingskorting aan staat wordt de korting die normaal gesproken bij de aangifte inkomstenbelasting wordt berekend, al meegenomen op de maandelijkse loonstrook. Bij meerdere werkgevers wordt aangeraden de korting toe te passen bij de baan waar het meeste geld wordt verdiend op jaarbasis. 

 

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en werk je daarnaast (nog) in loondienst? Dan raad ik je aan de loonheffingskorting bij je werkgever uit te zetten om niet voor verassingen achteraf te staan. 

 

Motorrijtuigenbelasting en bpm

Deze belastingen betaal je over het bezit of de aanschaf van een (vervuilend) ‘motorrijtuig’ zoals een (vracht)auto of motor. 

Als je hiermee te maken hebt of je bent van plan privé of zakelijk een auto of motor aan te schaffen, verwijs ik je naar een boekhouder, accountant of fiscalist.

 

Ik hoop dat je nu iets meer helderheid hebt rond de verschillende soorten belastingen.

 

Is het tijd om de btw-aangifte of aangifte te doen? Doe mee met de #btwchallenge om je administratie snel te verzamelen en indien van toepassing door te sturen naar je boekhouder of de administratie professional waar je mee samenwerkt. 

 

Of lees verder over wat je te wachten staat bij de aangifte inkomstenbelasting.

 

Warme groet,

Hetty Knottenbeld

#deelditbericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *