Hoeveel salaris betaal je als ondernemer aan jezelf?

#deelditbericht

Eén van de meest gestelde vragen die ondernemers stellen is hoeveel salaris je als ondernemer aan jezelf betaalt. En dat is te begrijpen. Want als werknemer heeft iemand dat immers al voor je bedacht. Maar als ondernemer ben jij ook daar zelf verantwoordelijk voor. In deze blog ga ik er wat dieper op in.

Minimum salaris als ondernemer

Eigenlijk is er niet zoiets als een minimum salaris als ondernemer. Maar we kennen wel een minimumloon in Nederland, per 1 juli 2020 € 1680 bruto per maand. Deze is gebaseerd op een 40-urige werkweek. 

De meeste ondernemers werken echter geen 40 uur per week. Althans, niet voor hun klanten, de declarabele uren. Want als ondernemer heb je ook een administratie bij te houden, je moet aan marketing en sales doen om klanten aan te trekken en je hebt tijd nodig voor ontwikkeling. Niet alleen van je aanbod, maar ook van jezelf en je vaardigheden.

Voor de meeste ondernemers zonder personeel om me heen zie ik dat 40 procent declarabele uren de meest ideale en haalbare verhouding is. Bij meer declarabele uren lever je namelijk uiteindelijk in op iets anders, of je bent genoodzaakt het uit te besteden. En dat brengt weer hogere kosten met zich mee. Wat prima is overigens, maar niet met een minimum salaris. Daarover straks meer. Dat minimum salaris moet dan dus ook in 40 procent van de tijd, 16 uur per week, omgerekend 69 uur per maand, te verdienen zijn. 

Dat zou het volgende rekensommetje betekenen om een uurtarief te bepalen: € 1680 : 69 uur per maand = € 24,35 per uur

Salaris versus omzet

Bovenstaande is echter alleen nog maar je eigen bruto inkomen als ondernemer, waar je inkomstenbelasting over moet betalen. En het zegt niets over je benodigde omzet, wat veel zzp’ers wel vaak als hetzelfde aanhouden. Als ondernemer maak je vaak geen gebruik van collectieve verzekeringen en/of pensioenopbouw. Dat is met een eigen bedrijf namelijk grotendeels individueel en kost meer geld, over het opbouwen van buffers nog niet te spreken. 

Om alle bijbehorende kosten van een onderneming daarbij te kunnen bekostigen, kun je dit uurtarief grofweg omrekenen naar een bruto omzet*, door te:

  • verdubbelen naar € 50 als zzp’er 
  • verdriedubbelen naar € 75 als inkoop-verkoop productverkoper zonder personeel, of wanneer je gebruik maakt van speciale hardware, software of kennis voor je werk. 
  • verviervoudigen naar € 100 wanneer je product bewerker bent, zoals in de horeca of als ambachtsman / vrouw, en/of wanneer je ook personeel in dienst hebt. 

In dat rekensommetje zie je dus eigenlijk een omzet-per-uur-richtlijn. Elk uur dat je declarabel werkt, is dat bedrag wat er minimaal aan omzet voor in de plaats mag staan. En dan praat ik over een omzet horend bij het salaris van een ondernemer met een eenmanszaak.

Is een minimumsalaris voldoende?

De grotere vraag is echter of dat minimumsalaris wel voldoende is. Dekt het minimumloon jouw vaste lasten, boodschappen, sportclub, hobby, vakantieplannen? Kun je ermee sparen en buffers opbouwen? En dekt een minimumomzet alle zakelijke kosten?

In de meeste gevallen is een minimumsalaris onvoldoende om financiële rust te ervaren. 

En om te weten wat jij persoonlijk nodig hebt om die financiële rust te ervaren is het belangrijk je financiën op orde te hebben en te weten hoe je deze makkelijk kunt bijhouden. Helemaal als ondernemer. Daarmee zorg je dat je te allen tijde paraat hebt hoe je ervoor staat.

En het begint met uitrekenen hoeveel salaris je uit je bedrijf nodig hebt en welke omzet daarbij hoort. En voor je salaris zijn dat de financiën van je huishouden. Of je er nu alleen voor staat of een partner hebt met een inkomen. Het op orde brengen werkt voor iedereen hetzelfde.

Om zowel je salaris als ondernemer te berekenen én voor het bijhouden van de financiën van je bedrijf maakte ik een Online Programma met de symbolische naam ‘nooit meer geldzorgen’. Op 1 juni 2020 starten we, van 25 tot en met 29 mei kun je je inschrijven. 

*Een daadwerkelijke berekening die preciezer is voor jouw situatie kun je laten doen door een financieel professional. 

#deelditbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *