Duurzamere keuzes met minimale middelen

#deelditbericht

De dag dat ik mijn hand ophield voor overheidsgeld kon ik wel janken. Was dit nou wat ik voor elkaar had gekregen? Door anderen betaalde belastingcenten op mijn rekening ontvangen? Ik voelde me gefaald. Ik wilde het zo graag laten slagen, mijn bedrijf, maar ik was er niet in geslaagd. Dat ik de nodige ellende had meegemaakt, met heel veel bijkomende stress, was voor mij onbelangrijk. Daar moest ik maar tegen kunnen. Ik huilde binnen de muren van ons huis. Als onze dochter wakker was, maakte ik er het beste van. En dat deed me steeds meer realiseren waar ik het voor deed.

We besloten op dat moment dat we er niet alleen het beste van wilden maken, maar dat we het meeste wilde halen uit van wat we hadden. 

Meer uit minder halen

Daar zijn we zelfs veel plezier in gaan beleven. In eerste instantie door nauwkeuriger onze financiële situatie te analyseren. Wat hadden we nu écht nodig? Jaarlijks rondneuzen bij en onderhandelen met vaste leveranciers heeft ons door de jaren heen honderden euro’s bespaard. Maar ook thuis een gezellige avond hebben door samen uitgebreid te koken en bij kaarslicht bordspelletjes te spelen is een stuk voordeliger dan uit eten gaan, haha!

financiele situatie analyseren

Duurzame keuzes maken

Ook ontdekten we dat goedkoper boodschappen doen, makkelijker werd door minder bewerkte en kant-en-klaar producten of snacks te kopen. Het was beter voor ons lijf én voor het milieu. Groenten op de markt koop je vaak zonder onnodig (plastic) verpakking en ook andere kleine lokale ondernemers staan vaak meer open voor duurzame initiatieven. 

Ik ging meer koken en zelf maken. Ik werd creatiever. We gingen dingen opknappen in plaats van vervangen. We waren ons bewust van en wilden meer halen uit het langdurig gebruik van spullen in huis en kleding. We gingen er nog beter voor zorgen. Wat ons niet meer diende gaven we weg. En als we iets wilden vervangen of nieuw kopen, vroegen we eerst om ons heen of kochten we tweedehands. Zo werd ik beheerder van een Amsterdamse weggeefgroep op facebook, verkochten we onze oude boekenkasten voor €50 om daarna de boekenkasten die we al langer wilden voor €40 te kopen via een verkoopgroep van iemand die ging emigreren. We kregen een wasmachine en gasfornuis cadeau. 

We konden dus eigenlijk prima duurzame keuzes maken op een lager budget. Iets waarvan we dachten dat het niet mogelijk was. 

Consuminderen

Toen ik in 2015 mijn huidige bedrijf ging opstarten, om andere ondernemers (en particulieren) te helpen met hún financieel management, werd mijn inzicht op dat vlak steeds groter. En omdat ik er veel succes mee boekte, motiveerde het om zowel privé als zakelijk deze trend door te zetten. Eén van de eerste dingen die ik deed was een ondernemer een paar honderd euro per jaar laten besparen op een postbus fietskoerier.

En ik zie steeds meer mogelijkheden die niet alleen je portemonnee verlichten, maar ook je medemens, dier en milieu. Want het geld dat je op één vlak bespaart, kun je inzetten om misschien iets meer te besteden op een ander vlak. Hoewel veel duurzame keuzes te maken hebben met minder in plaats van meer. Minder verspilling, minder verpakkingen, minder nieuwe aankopen, minder vlees.

Kennis en ervaring doorgeven

Steeds meer ondernemers die stappen (willen) zetten op het gebied van duurzaamheid, vinden me dan ook. Ik kan namelijk niet alleen meedenken over het besparen van geld en opbouwen van vermogen, maar ook over wereldse problematiek. En mijn gereedschap bestaat uit geld, cijfers en data. Zodat je niet alleen duurzamere keuzes kunt maken met materialen, maar ook meer geld kunt verdienen om je bedrijf duurzaam te laten draaien en een impact te maken in de wereld. 

Wat doe jij om jouw stukje van de wereld te verduurzamen?

Laat het me weten in een reactie!

#deelditbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *