Hoe belangrijk is salaris?

Er zijn vele periodes in mijn leven geweest dat ik amper rond kon komen.

Ik heb toen ik net op mezelf woonde en niet meer studeerde een tijdje geleefd van €400 per maand. Dat waren ál mijn inkomsten. Gelukkig was mijn huur in dat kleine huisje slechts 260 euro. Dat kon toen nog in Amsterdam! Maar dan had ik dus slechts 140 euro over voor de rest. Gas, water, licht, telefoon, internet en boodschappen.

Hé, ik was niet zielig. Dat staat niet in mijn woordenboek. Maar ik voelde me ook niet heel happy.

Geen idee wat ik miste. Ik was gewoon heel creatief met héél weinig. Als je net als ik het boek Profit First hebt gelezen of mij of mijn collega’s al een tijdje volgt, weet je dat er een wet is die daarover gaat. Parkinson’s law. De wet van de beschikbare ruimte. Je gebruikt wat je hebt. Daarom merk je vaak niets van een loonsverhoging of omzetstijging. Er gaat gewoon ook meer geld uit. Zomaar vanzelf. Omdat het er is.

En bij mij was het er dus vaak niet. En dan gaat het ook niet op.  

In ons schuldenjaar, heeft niemand ons gelukkig zomaar geld gegeven. Wel kregen we spullen als er iets kapot ging of kleren voor onze dreumes.

Als iemand vroeg wat ze voor ons konden doen zeiden we steevast: doe mij maar een baan.

We wilden gewoon werken. En daarmee elke maand geld verdienen. Een salaris. Terugkerende inkomsten om de schulden af te lossen, de vaste lasten te betalen en de boodschappen te doen.

Dat is gelukt. Ik kreeg beter betaald werk, Bas zorgde voor onze dochter en de schulden hebben we binnen een jaar volledig afgelost.

In 2015 schreef ik mijn tweede bedrijf in bij de kamer van koophandel. Ik ging andere ondernemers ondersteunen op de administratie. Op orde brengen, processen verbeteren, efficiënt werken invoeren. Maar halverwege 2017 keek ik mezelf streng aan in de spiegel. Mijn stijgende omzet had stijgende kosten meegebracht. Ik vond het investeringen in groei, het pakte anders uit en we leefden ineens weer van de restjes. Dat kon zo niet langer. Ik besloot die kosten te schrappen en kon daardoor ook stoppen met een langdurige opdracht die me eigenlijk niet goed pastte. Maar wat nu?

Femke Hogema benaderde me. Ze had het over het ouderwetse systeem van binnenkomend geld over enveloppen of potjes verdelen. Maar dan in een nieuw jasje. Voor ondernemers.

PROFIT FIRST

Zorgen dat je eerst voor jezelf zorgt, vervolgens geld reserveert voor de belastingdienst en het potje voor kosten kleiner maakt. Het systeem in een notedop.

Dat wilde ik wel proberen. Kosten laag houden was ik immers goed in!

En dus startte ik met het boek lezen en direct implementeren in mijn bedrijf. Ik maakte bankrekeningen aan en begon geleidelijk mijn potjes te vullen volgens door mij berekende percentages op basis van mijn realistisch verwachte omzet. En elk kwartaal mocht ik mijn percentages bijstellen om langzaam mezelf beter te belonen voor mijn werk. Een echt salaris uitkeren. Gezien ik zo gedisciplineerd ben en snel zakte met mijn kosten, kon ik aan het eind van het tweede kwartaal al een volledig salaris opnemen. Minimaal, maar genoeg om onze vaste lasten te betalen en boodschappen te doen. Mijn winstuitkering was voor de extra’s.

Het mooie is dat ik dat vaste salaris zó ben gaan waarderen, dat ik ontzettend mijn best doe om dát potje te vullen. Als dat nog niet gevuld is, kijk ik steeds kritisch naar mijn omzet, mijn aanbod, prijzen, klanten, mijn plan. En dan zorg ik dat ik actie onderneem. Niet meer uit schaarste omdat het potje half leeg is, maar uit behoefte om dat potje te laten overstromen.

Gemiddeld heeft een kleine ondernemer zoals ik een dubbele omzet nodig dan de hoogte van zijn netto inkomen om dat potje maandelijkse gevuld te hebben.*

Soms krijg je te maken met niet betalende klanten, dan gaat die vlieger niet op. Soms draai je niet genoeg omzet, omdat je geen verkopen doet. Daarom is het slim om altijd een iets hoger percentage in te calculeren. Zodat je een buffer opbouwt. Daar ben ik nu net mee gestart, ruim anderhalf jaar later. 1/3 van een maandsalaris heb ik op een extra zakelijke spaarrekening staan.

Het mooie is: ik voel geen schaarste meer. Als ik op al mijn bankrekeningen kijk, weet ik dat ik genoeg heb. Dit zorgt ervoor dat ik vanuit een positieve vibe op zoek ga naar nieuwe klanten. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Ook het hebben van doelen voor mijn geld zorgt dat ik makkelijker verkoop. Ik weet precies welk aanbod ik moet verkopen om dat éne potje te kunnen vullen. En dan verkoop ik het soms spontaan meer dan eens, omdat ik er zoveel positieve energie in stop. En dan krijg ik ook blijere klanten. Daar wordt ik weer blij van. En dus worden mensen blij van mij en willen ze graag met me werken. En dan is die vicieuze cirkel ineens een hele positieve geworden.

Een vicieuze circel waarin ik de beste versie van mezelf kan zijn, en mijn klanten te beste versie van zichzelf kan helpen worden. Zodat zij ook een volledig salaris uit hun bedrijf kunnen halen en echte winst op hun bankrekening hebben!

Ben jij al zover?

*Welk percentage voor jou geldt is maatwerk. Je kunt het zelf uitrekenen aan de hand van de uitleg in het boek ‘Profit First’ of laten berekenen door mij of één van mijn collega’s. Dan geven we je ook meteen een adviesplan mee om je bedrijf naar financieel gezondere percentages te helpen. Laat het weten!

Hoe belangrijk is salaris?