Waarde, afscheid, beweging, ontwikkeling en contact

Zo aan het eind van het jaar vind ik het fijn om dingen af te sluiten. Ik volg eigenlijk gevoelsmatig de seizoenen, het ritme van de natuur. In de herfst begint dat al met evalueren en afscheiden. Ik kijk wat me niet meer past, waar ik ruimte nodig heb. Dit afscheid maakt dat ik in de winter rust kan nemen en vervolgens makkelijker nieuwe dingen aan kan gaan in het nieuwe jaar en de lente. Met een schone lei beginnen.

Dit jaar leerde ik heel veel over mezelf. Tijdens de opleiding tot Profit First Professional, maar ook in contact met nieuwe en bestaande klanten én intensieve samenwerking met onder andere Renate Bruinenberg, waarmee Lindsy Bruin en ikzelf het netwerk Moeders met Ballen oprichtte. Een netwerk voor ondernemende, ambitieuze moeders. Het idee ontstond bij ons alledrie afzonderlijk, voorjaar 2018 kwamen onze plannen samen en afgelopen september, tijdens mijn verjaardagsbrunch, hakten we de knoop door en werd de facebookgroep geboren die zo vlak voor de kerst 2018 al ruim 40 zeer actieve leden telt!

Ook werkte ik de laatste maanden aan een nieuw aanbod, of eigenlijk een bestaand aanbod in een nieuw jasje, dat reeds grootendeels te vinden is op de vernieuwde website die de komende tijd nog wordt aangevuld met het nieuwste traject. Een intensief programma met maximaal 5 winkeliers en/of horeca ondernemers om in 10 weken een Helder Handboek uit te werken, de (administratieve) basis van je bedrijf.

In deze blog deel ik graag 5 belangrijke inzichten uit 2018.

Jouw waarde is het allerbelangrijkste in je bedrijf. Jouw missie en visie. Jouw passie.

Als je daaraan vast kunt houden, heb je een streepje voor. Je schept vertrouwen, vakkundigheid en kunt je volledig geven, zonder op te branden. Wees altijd jezelf, wees eerlijk en oprecht. En deel wie je bent met hen die het willen horen. Stap in het licht en straal.

Stop op tijd met oude gewoontes en patronen

Je leeft maar één keer. Als iets niet bij je past, stop er dan mee. Als je nieuwe gewoontes wilt aanleren, neem actie en zorg dat je verleiding naar oude gewoontes die je liever kwijt bent uitschakelt. Weet ook dat het niet makkelijk is.

Blijf altijd in beweging

Elke stap is een stap. Zorg dat je vooruit komt. Verandering betekent weerstand. En soms knoeihard vechten. Hou je gewenste toekomst helder voor ogen en bedenk bij elke beslissing welke stap je dichterbij brengt. Laat anderen je een deel van de weg vergezellen met bemoedigende woorden.

Ontwikkel jezelf

Ga nieuwe uitdagingen aan op de vlakken waar je pad je toe leidt. Volg je gevoel, wees vol vertrouwen en lees alles dat los en vast zit over de onderwerpen die je interesse hebben. Ga erop uit, probeer nieuwe dingen, juist als je het spannend vind en wees trots op jezelf voor elke nieuwe uitdaging die je aangaat!

Maak écht contact

Mensen houden van mensen. Praat met mensen, maar luister nog beter. Het leven is kort. Geniet, maak tijd voor wat belangrijk is. Dat ben jij in eerste instantie zelf. Zelfzorg en zelfkennis is de basis van het contact met anderen. Onze individualiteit is het krachtigst wanneer we deze vervolgens delen met anderen en zien dat we allemaal een stukje zijn van dezelfde puzzel.


Ook voor mezelf dingen om blijvend bij stil te staan.

Dit was de laatste blog van 2018. Ik geniet momenteel van een welverdiende vakantie met mijn gezin.

Bedankt voor jullie contact, het meekijken in mijn leven en onderneming.

Ik wens jullie allemaal ontzettend mooie, warme, liefdevolle feestdagen en een gewéldig 2019! Tot in het nieuwe jaar.

Waarde, afscheid, beweging, ontwikkeling en contact