Wat is de strategie?

Vanmiddag speelde ik een spelletje schaken met onze zesjarige dochter. Ze was ziek thuis. Deze week, maar eigenlijk de afgelopen schoolse jaren, waren heel zwaar voor haar. En eigenlijk wil ze gewoon leren schaken. Leren leren. Leren haar hoofd te gebruiken. Haar nadenktalent ontwikkelen. Onder een beetje druk, met begeleiding. Iemand die haar verder helpt. Zoals een coach van een topsporter. Oefenen met doorzettingsvermogen en het optimale uit het lichaam halen. Met voldoende rust en zorg. Zoals ook topsporters een speciaal dieet volgen met bepaalde voedingsstoffen en op tijd naar bed gaan. En regelmatig een checkup. Maar zonder die sport, zijn ze verloren.

Mijn hoofd werkt net als dat van mijn dochter. En als mijn hoofd niet hoeft te werken, werkt mijn lijf ook niet meer zo goed. En lijkt het leven al snel zinloos. Daarom ben ik altijd in ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit, activiteit, creativiteit. Ooit heb ik stilgestaan. En ooit ben ik te hard gegaan, door het ontbreken van een goede coach. Iemand die mij begrijpt en me terugbrengt naar mijn diepste zelf. Die me herinnert aan mijn grenzen, en me tegelijk de mogelijkheden van mijn kunnen toont. Die me helpt de balans herkennen en herstellen. Ik sprak er velen in mijn leven tot nu toe en ze hebben allemaal een bijzonder plekje in mijn hart en hoofd verworven. Zonder hen was ik niet wie ik nu ben. Ik ben ze dankbaar.

Vandaag maakte een uitspraak van één van mijn huidige waardevolle coaches diepe indruk en gaf tegelijk diepe rust. Over de keuzes die je maakt op de momenten dat je ze maakt.

De volgende stap

Schaken is net als het leven. En zaken doen. Nadenken over de volgende stap. Het speelveld overzien. Inschatten welke stappen mogelijk zijn, wat je kunt verwachten en zover mogelijk vooruit kijken. Lange termijn. Daar ben ik zó goed in, dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik kan heel goed vooruit kijken, rekenen en beredeneren. Verbanden leggen. Strategisch denken. Als je mij een vraag stelt, heb ik er minstens 10 extra én de antwoorden én de logica die helpt uitsluiten of juist toepassen. Ik kan het (meestal) ook nog duidelijk uitleggen én ik vind het nog leuk om te doen ook!

Tot voor kort lag mijn eigen volgende logische stap altijd bij het zakelijke aspect. Ik was tenslotte tot voor kort kostwinner. Een nieuw product ontwikkelen en in de markt zetten, mijn team uitbreiden, met nieuwe klanten aan de slag. Ik wil eigenlijk altijd meer. Maar mijn levenspad heeft nu een belangrijke (tijdelijke) zijweg te nemen. Ons gezin kan leven van Helder Begin. En door de nieuwe baan van Bas, hebben we extra financiële ruimte, waardoor mijn zakelijke ambities even op een lager pitje mogen, en mijn moeder ambities meer aandacht krijgen. Daarom maak ik nu voor mij een belangrijke keuze. Om er te zijn voor onze kinderen. Tot zij weer een fijne plek hebben ingenomen om tot leren te kunnen komen.

Overal om me heen zie ik de stroom van mogelijkheden en nieuwe dingen. En ik maak even pas op de plaats.

Zomerstop

Geen zomeraanbod vanuit Helder Begin dus, geen nieuwe trajecten om aan te gaan, maar wél het verder doorlopen van mijn Profit First opleiding. Zodat ik in het najaar mijn certificaat kan behalen en vervolgens aan mijn nieuwe kwartaalprogramma voor 2019 kan werken. In een iets ander jasje dan tot voor kort bedacht. Meer offline om samen het online deel door te lopen. Klassikaal dus eigenlijk. Ik hou je uiteraard op de hoogte. Maar voor nu dus een zomerstop. Dat is voor mij nu de beste keuze.

Zo geef ik mezelf en ons gezin kans te wennen aan deze nieuwe weg die we bewandelen. Waarin we meer samen kunnen doen. En gaan we een mooi avontuur aan. De komende twee maanden doen we elke dag een activiteit die we al een tijdje graag willen oppakken of vaker willen herhalen. Dat kan van alles zijn. Van ijsjes eten tot barbequen. Van een sprookjestuin bezoeken tot een nieuwe stad ontdekken. Van proefjes doen tot een nieuw insect onderzoeken. Van bordspelletjes tot een eerste zwemles. Van tenten bouwen in huis tot camperen in het bos. Van een avondje uit voor Bas en mij tot een spontane theevisite aan familie elders in het land met het hele gezin. Van kunst maken tot kunst kijken. We schrijven allemaal onze wensen op een papiertje en stoppen het in een kist. En elke (ongeplande) dag, kiezen we een kaartje uit. Nog 58 leuke dingen te gaan deze zomer. En wie weet rollen er wel prachtige nieuwe hobbies uit die een leven lang meegaan.

Wat doe jij deze zomer?

Heldere groet, 

Hetty

 

Het voelt een beetje alsof ik een enorme overwinning heb behaald en dus plak ik er nog een korte speech achteraan:
Bij deze bedank ik graag de coaches die op mijn pad zijn gekomen. Mijn basisschoolleraren op die fantastische school waar ik werd gezien, de middelbare school leraren die me liefdevol kansen en ruimte gaven om dingen in mijn tempo te doen, leidinggevenden die me de juiste richting op stuurden. Maar in het bijzonder Lieke, Eddy, Nicole, Mylène, Jan, Marja, Ilona, Lindsy en Femke. Altijd fijn om inspirerende mensen om je heen te hebben.
Maar vooral mijn lieve Bas. Die al mijn wilde plannen dagelijks aanhoort en me steunt in alles wat ik doe. Ook als ik vervolgens keihard op mijn bek ga. Naast elke sterke vrouw, staat immers een sterke partner die in haar gelooft.

Wat is de strategie?

Eén gedachte over “Wat is de strategie?

Reacties zijn gesloten.