Vier je successen!

Wij zijn het niet zo gewend in Nederland. Om onze successen te delen. Het is een terugkerend praatje dat ik van gewaardeerde collega ondernemers hoor die steeds meer vanuit hun hart, hun missie de wereld veroveren. En het raakt me. Want successen vieren, nee, dat doen we niet zo snel. En dat is misschien ook omdat we grootse successen van onszelf verwachten. Helemaal als ondernemer. Succes heb je in je hoofd misschien pas als je een ton omzet draait, of meer. Maar. Is dat waar?

Ik leer steeds meer mijn jeugdige kijk op het leven terugpakken. Grote zaken oplossen door ze in kleine doelen op te delen. Genieten van de kleine dingen in het leven. Luisteren als de kinderen zeggen dat ze zo graag weer naar het bos gaan, waardoor het nu een wekelijkse ‘gewoonte’ is geworden om even een uur of drie uit te waaien tussen de hoge bomen. Ook al moeten we er een half uur naartoe fietsen. Maar ook blijven doen wat ik het liefste doe, ontwikkelen, mijn eigen behoeftes, wensen en gedachten op de eerste plaats zetten. Ruimte vinden om niet te moeten, maar te mogen.

Eigenwaarde

Het is soms zoveel makkelijker om anderen te belonen en te waarderen. En jezelf gewoon nog wat meer te vragen. Hoe vaak geef jij een ander een compliment? Hoeveel gun je een ander? En hoe zit dat met de complimenten aan jezelf? De beloning voor je harde werk? Ook de kleine doelen? De momenten van rust om na te denken over het pad dat je volgt?

Als je vaker stilstaat bij wat je doet, is het makkelijker te bedenken waar je jezelf voor mag belonen. Door minimaal wekelijks te reflecteren op je bezigheden. Maar ook door jezelf financieel te belonen. Met het opzij zetten van winst (Profit First), en elke keer een doel te bedenken voor deze winst. Iets bedenken dat je echt graag zou willen. En dat is soms heel moeilijk. Maar het gaat steeds beter, hoe vaker je het doet. Herhaling maakt gewoonte. Kleine stappen worden vanzelf grote resultaten.

Na lang van een minimaal inkomen te hebben geleefd, waarbij elk dubbeltje werd omgekeerd, wuifde ik ‘opwellingen’ van het kopen van bepaalde spullen of afnemen van bepaalde diensten weg als niet nodig. Zelfs als ik wist dat het me plezier en energie gaf. Nu leer ik het mezelf weer gunnen. Want elk kwartaal wordt mijn winstpotje groter en mag ik kiezen wat ik ermee wil doen. Dat ik dat bewust doe is een groot succes te noemen.

Ik hou ontzettend van Citroentaartjes. Tompoezen. Rode tulpen. (Mocht je ooit ideeën zoeken). Behalve een groot cadeau of uitje, trakteer ik mezelf standaard op iets lekkers en een mooie bos bloemen.

Successen

Niet alleen de financiële beloning aan jezelf middels een winstuitkering is een succes.

  • Het tweaken van je bedrijfsaanbod is een succes. Bedenken dat iets dat je al jaren deed, eigenlijk niet meer bij je past. Of juist iets terugpakken dat je had weggeschreven als niet passend, dat je ontzettend mist omdat het je superleuke klanten opleverde.
  • Het ‘ontslaan’ van klanten, omdat je diep van binnen weet dat jullie samen niet verder komen en een andere weg moeten opzoeken. Een groot succes.
  • Het verbeteren van een samenwerking die je nu laat versloffen. Bijvoorbeeld door je diensten efficiënter aan te pakken, de frequentie van contact te verhogen of je beter aan afspraken te houden of anderen aan jullie afspraken te houden door ze erop aan te spreken.
  • Het jezelf aanleren van een gezonde gewoonte, door wekelijks een half uur vrij te maken en je te verdiepen in iets dat je moeilijk vind. Of elke dag een vaste pauze in te lassen en uitgebreid te lunchen of een paar bewegingsoefeningen te doen.
  • Het zomaar een keer neerleggen van je werk, omdat je voelt dat je de energie er niet voor hebt en liever een boek leest met een kop thee. Omdat je daar weer energie van krijgt.
  • Het uitzoeken van tips voor het gebruik van je mailsysteem of tekstverwerker. Je leert altijd iets nieuws of herinnert je een langvergeten slimme truc.

Mijn grootste leermoment kwam gisteren, waarbij ik mezelf realiseerde dat mijn nieuwe aanbod niet helemaal past bij wie ik nu ben. Bij wat ik het leukste vind om te doen. Bij welke klanten ik het liefste help. En hoe ik ze het beste kan helpen. Het zijn grote successen en ideeën om verder uit te werken. Ik heb genoeg te doen deze zomer.

Persoonlijke ontwikkeling helpt me steeds beter te worden in het herkennen van successen en mezelf daarvoor belonen. Regelmatig een event bijwonen zoals ik afgelopen week deed met ProfitCon. Mezelf openstellen voor nieuwe ideeën. Mezelf gunnen meer te mogen en minder te moeten. Maar ook lekker samen met onze dochter naar een film kijken en eten op de bank als papa later thuis is van zijn werk. En ik mag zomaar een nieuwe keukenmachine van mezelf dit kwartaal. Én een cadeau kopen voor iemand anders. Omdat een ander blij maken, ook ontzettend blij maakt.

Beloon jezelf, vier je successen en deel met anderen.

Wat heb jij te vieren?

Vier je successen!