Als wensen uitkomen

Wat doe je als na 6 jaar doorzetten, puzzelen en alles bij elkaar houden, je wensen uitkomen? Het overkwam ons gezin afgelopen week. Het betekent veel verandering, aanpassingen maken in de planning en bijkomend regelwerk. We zijn dolgelukkig, maar moeten duidelijk ook wennen aan deze nieuwe situatie. Ik neem je mee in de oplossingen die wij hebben bedacht bij deze grote veranderingen in tijd en geld.

Even terug in de tijd

Het was 2008 toen de economische crisis uitbrak. Bas had een goede baan en zou een vast contract krijgen. Ik werkte als gastouder en speelde met de gedachte om te ondernemen. We gingen die zomer nog eens goed op vakantie naar de zon en waren ons aan het oriënteren op een bruiloft, koopwoning en spraken over het stichten van een gezin. Maar in oktober, toen we een groot deel van ons (spaar)geld hadden uitgegeven, kreeg Bas te horen dat zijn functie werd wegbezuinigd. Daarna ging het bergafwaarts. Bas kwam bij een bedrijf terecht dat na een jaar failliet ging, we moesten ons huurhuis verlaten wegens funderingsherstel en dat terwijl we ons eerste kindje verwachten.

Mijn eerste bedrijf dat ik in 2010 startte moest ik in 2013 beëindigen zodat we met ons gezin een bijstandsuitkering kregen en in ons huis konden blijven wonen. Diepe schulden en geen sociaal vangnet. We besloten niet bij de pakken neer te zitten, bezuinigden op alles dat mogelijk was, en ik ging weer in loondienst werken. Onze kleine dreumes vermaakte zich met papa (gratis) in de speeltuin. Onze zorgen waren groot, inclusief slapeloze nachten. En iedereen vond er iets van. Maar wij trokken ons eigen plan.

Als je weet overzicht te houden

De afgelopen zes jaar waren heel zwaar. Het was vooral overleven, overzicht behouden en zorgen dat het inkomen voldoende was om van te leven. Nou ben ik daar écht heel goed in, overzicht houden. Maar ook ik heb mijn grenzen en er waren momenten dat ik er echt even doorheen zat. Het lukte door veel puzzelen, rekenen en discipline. Binnen een jaar waren we onze schuld kwijt. Instanties waren onder de indruk en ik maakte zelfs een thuisadministratie cursus aan de hand van hoe we dit aanpakten om het anderen te leren.

We kregen een tweede kind en het inkomen uit mijn onderneming groeide gestaag. We kozen voor een heel basic leefstijl en gingen vorig jaar voor het eerst in jaren met eigen middelen op (fiets)vakantie met het gezin. Hoewel het soms meer als een bedrijf voelde, dat huishouden van ons. De allergrootste wens bleef: werk voor Bas. Niet in mijn bedrijf, niet in huis, maar iets om zijn eigen gedachten en interesses invulling te geven. Zo belangrijk om je eigen ding te doen. Om andere mensen te ontmoeten en spreken.

En die wens ging afgelopen week in vervulling

Bas werkt naast zijn werkzaamheden bij Helder Begin nu ook 3 dagen bij het callcenter van een fietsenwinkel. Het combineert zijn kennis, ervaring en interesses. We hebben precies wat we willen. Gelijke uren werk en gelijke zorgtaken thuis. Dit was onze wens. En nu moesten we daar in korte tijd iets voor gaan regelen.

  • Ons inkomen aanpassen bij de Belastingdienst was stap één. Op basis van het arbeidscontract hebben we ons bruto jaarinkomen opnieuw doorgegeven. Zo kunnen we nu leven zonder een aantal toeslagen. Als we dat niet meteen zouden doen, komen we voor nare verrassingen te staan. Ik heb nu even snel uitgerekend dat we slechts zo’n 200 euro hoeven terug te betalen, dat had een paar duizend geweest als we een jaar hadden gewacht.
  • Ook moest extra kinderopvang aangevraagd worden, want ik heb vaste afspraken met klanten op twee van de dagen die Bas nu werkt. Gelukkig kon onze zoon direct terecht voor een extra dag op de voorschool. Vanaf nu werk ik een dag minder. De vrijdag is voor mij en de kinderen. En ik werk een paar avonden zodat ik ‘s middags de kinderen van school kan halen.
  • Daarbij kwam weer een wijziging in kinderopvangtoeslag die aangevraagd moest worden.
  • We hebben weer een nieuw inkomsten-uitgaven overzicht gemaakt op basis van de nieuwe situatie en kunnen eindelijk die bufferrekening gaan aanvullen.
  • Ook wordt ons maandelijks ‘zakgeld’ (dat wat niet voor gezinsuitgaven wordt gebruikt) verdubbeld, zodat we beide vaker leuke dingen kunnen doen, zoals naar de kapper, nieuwe kleren, wat drinken met vrienden.

Maar wat ik als allereerste deed toen ik donderdagochtend de kinderen naar school had gebracht en alleen thuiskwam? Even een rondje door het huis. Mijn ruimte weer even voelen. Genieten van de stilte. Een kop koffie drinken. Alleen zijn met mijn gedachten. Alles doen op mijn tempo, zoals ik dat een paar weken geleden deed in de tent op Vlieland.

Ik zal op basis van alle veranderingen een nieuw ritme moeten vaststellen, een nieuwe werkplanning. Ook weer even een overzicht maken van wanneer ik klantafspraken kan maken en wanneer ik aan mijn eigen bedrijf werk. Wat ik prima tussendoor blijk te kunnen doen, want ik ben flink op weg met deze website naar wens inrichten en ik heb deze week het nieuwe vaste productaanbod van Helder Begin opgezet. De links naar de productpagina’s werken nog niet allemaal. Die pagina’s hoop ik komende week af te schrijven.

Wil je graag met me in gesprek of aan de slag? Neem dan contact op via hetty@helderbegin.nl en we maken nog even op de ouderwetse manier een afspraak.

Heldere groet, 

Hetty Knottenbeld

Als wensen uitkomen